Politolog Bureš: Vláda tu zničila ekonomiku. Ty dvě strany by za trest neměl volit vůbec nikdo

Spustit čtení článku
Tato funkce je povolena jen předplatitelům typu Lepší čtení a vyšší.
03.07.2021 20:23 | Zprávy

„Za způsob, jakým vláda zvládala, či spíše nezvládala situaci během celého roku, by měli voliči potrestat hnutí ANO a ČSSD, a nevolit je vůbec,“ tvrdí politolog Jan Bureš. Vláda s ČSSD podle něj způsobila ekonomickou katastrofu nesmyslnými opatřeními v souvislosti s covidem. Pochybuje však, že by rozvrácené veřejné finance měly být hlavním tématem předvolební kampaně, politici totiž nemají co slibovat – nejsou a nebudou peníze na nic. Taková je realita rozpočtu, a každá vláda po volbách to musí přiznat.

Politolog Bureš: Vláda tu zničila ekonomiku. Ty dvě strany by za trest neměl volit vůbec nikdo
Foto: Vysílání ČT 24
Popisek: Andrej Babiš a Jan Hamáček oznamují zapojení ruských agentů do výbuchu muničního skladu ve Vrběticích

Do voleb zbývá sto dní, podle posledních průzkumů se hnutí ANO vrací do vedení. Čím to je?

Těžko říct takhle rychle, čím to může být. Lidé mohou být najednou spokojenější s vládní politikou. Jediné, co mě napadá, je spokojenost s rozvolňováním proticovidových opatření, lidé mají pocit, že končí tento šílený rok zákazů a příkazů. To mohlo sehrát určitou roli. Mám pocit, že premiér může nejvíce poděkovat ministrovi zdravotnictví Adamu Vojtěchovi, že zrušil velkou část opatření. Jinak mě nenapadá nic, co by naopak vedlo k nějakému poklesu podpory dvou opozičních koalic Pirátů a STAN a koalice SPOLU, tam nevidím žádné velké chyby.

Nemůže mít vliv například kauza Dominika Feriho, který čelí obviněním kvůli sexuálnímu nátlaku, nebo v případě Pirátů zvyšování daní, v němž má veřejnost trochu zmatek – tedy které daně by se měly zvyšovat a podobně?

Asi ano, průzkum dělali od 1. do 30. června. Kauza Feri se děla na konci května a začátkem června. Asi může hrát určitou roli; jestli je tam pokles hnutí SPOLU, mohlo jít o určitý důsledek kauzy Feri. U Pirátů, pokud budou mluvit zvyšování daní, je asi pochopitelné, že se to lidem líbit nebude.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Zajímá mě, co si přeje ODS?

Protože vy na jednu stranu tvrdíte, že: ,,Zdá se, že si voliči nepřejí další federalizaci EU, bezbřehou migraci a ničení konkurenceschopnosti a životní úrovně radikální zelenou ideologií vtělenou do Green Dealu. To je nadějná zpráva." Jak ale vysvětlíte vaše spojení s Lidovci a TOPkou? Nemyslíte, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Volební porážka ČT. Vnucování kandidátů, podivná náhoda s Nerudovou, všímá si Best

20:16 Volební porážka ČT. Vnucování kandidátů, podivná náhoda s Nerudovou, všímá si Best

Evropské volby v Česku podle politického pozorovatele Erika Besta neznamenají jen prohru vládních st…